Google+

Tempat untuk berkongsi resepi

Semua gambar dan juga resepi yang disumbangkan di myresipi.com adalah hakmilik tuan punya asal dan juga myresipi.com.



oleh: kak fida ♥Puding Laici Ala Bandung™

Puding_laici_ala_bandung

Buat atas permintaan teman yang inginkan puding yang mudah utk pejumpaan keluarganya dihari cuti...SELAMAT HARI BURUH buat semua.... :)


Created on : 01-05-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 1 famili )

  • 1 tin laici
  • 1 pkt agar-agar serbuk (10-13g)
  • 1 cawan air
  • 1 tin susu sejat
  • sedikit pewarna merah

Cara-cara

  1. Sebahagian buah laici dikisar halus bersama airnya dan sebahagian lagi dipotong kecil2.
  2. Campurkan kesemua bahan dan masak hingga mendidih.
  3. Puding_laici_ala_bandung_007
    Tuang adunan ke dalam bekas/acuan pilihan.Biar sejuk dan simpan di dalam peti sejuk untuk didinginkan.
  4. Puding_laici_ala_bandung_013
    Enak dimakan dingin dan disiram dengan tambahan buah dan air laici di atasnya jika suka.

Laporan Masakan Bergambar (7)

P1030765
07-05-2011
gerrrrr,ni bukan bunyi mesin ptong rmput tau kak,bunyi blnder ucu,xtau pesal jd cengitu,nak monopos la gaknya hehe,akak sdp nya masam2 manis gitu...
Laporan oleh: Mariani(KT)

itu blender dh mintk ampon tuu...hehee...mekaseh ucu krane dh mncube dn slmt menyambut Hari Ibu yer... :)

1
08-05-2011
tq K'Fida memecah kebuntuanku dgn laici..hikhik..asyik buat agar2 laici biasa jer boring gak..try laici bandung lak.mmg best! cuma bandung trkurang susu..hikhik
Laporan oleh: cik comey

mekaseh cik comey krane mncube...trkurng susu tapi maseh kelihtn kebndungannye...heeeee... :D

Sdc11858
14-05-2011
tu diaaaaaaaaaaaaaa puding hasil cepi k.fida nie....mmg bezzz & cedapp...sy tambahkn sikit nata de coco perisa laici gak....kire puding laici bnata d coco laici sedunia laaa nie....ihhiih...anywy,tq kak.....suke sukee sukee...lenkali leh wat lg nie....
Laporan oleh: tasriffyra

amboooiii..mmng terserlah kebandongannye..kire2 dh jadi puding laici world lh ni...heheeee...mekaseh yer tasriffyra krane dh mncube dn slmt membuat lagi...heeee.... :D

Dsc02165
30-05-2011
salam fida..pewarna merah dh abis hehe..apapon enak sekali mkn sejuk2 apalagi diserami dgn air buah dn buah laici bertambh laaa...sodapnyeer...pehhh...tq
Laporan oleh: k.zila66

w'salam zila...amboiiii...mlm2 kuarkn laporn puding ala melake ler pulok sbb tk merah...heee...dh terase2 kt anak tokak nih...heee...mekaseh yer krane mncube... :)

Dsc07074
19-06-2011
tadaaa...kali ni barulh betul puding laici ala bandung hehee...besttt...tqqq
Laporan oleh: k.zila66

hmmm...cuace nga pns ni mmng sdp mkn puding dingin...mekaseh zila krane rajen mmbndongkn puding nih..heheee... :D

Pd
05-07-2011
~ taraaa...ni puding laici versi kuning...hehhe kat kedai jual kaler kuning lak agar2 die..tapi mmg sedap la puding ni...thanks kak fida share resipi ~
Laporan oleh: Lavender Violet

heheee..tkpe yg penting sdp...mekaseh Lavender Violet krane mncube.. :)

Pic
11-07-2011
Dah 2 kali buat baru dapat hantar laporan.. kak fida, terima kasih kerana share resipi yang mudah dan sedap ni (psssttt.. saya tambah gula sikit.. he.. he.. he..)
Laporan oleh: LynnSham

mekaseh LynnSham krane rajen mncube...(psssttt2 Lynn...tmbh susu manis ckit pon sodappp..heeee.. :,) )



Komen (18)

01-05-2011, kunonit komen :

wahhhh......sedapnyer....bhn pon senang jerk....


01-05-2011, kak fida komen :

tu lerr kunonit...lps mkn pds2...mkn pulak puding yg dingin ni yer...nyamaaannn...heheee... :)


01-05-2011, CheqSueCommot komen :

saya nak buat permintaan jugak lah... nak makan ape ye.... hi hi hi


01-05-2011, manjasayang komen :

Salam kak fida,Slmt Hari Buruh sma2 lah kta menyambutnya dgn hidangan yg sedap ni...mmg nyaman skali klu dpt mkn dessert ni pd hri cuti ni..tq kak atas rcp ni..


01-05-2011, maksue komen :

Cantiknya...maksue selalu gak buat resipi sebijik mcm kak fida punya ni. Kadang2 maksue guna buah peach ganti laici...memang sedap sangat...


01-05-2011, kak fida komen :

CheqSue..nk mkn ape sebut jek..tapi jgn mintk piring kuih putih smlm udah lerrrr...ekheheeee... :)


01-05-2011, kak fida komen :

w'salam manjasayang...slmt mncube rcp mudh ni yer dn Slmt Hari Buruh jugak wat manja...tapi buruh mcm akak ni jln trusss...tk tutop dapo....uuwwaaaarghh....:O


01-05-2011, kak fida komen :

maksue...gune buah ape jer yg sesuai mmng sdp...makin sdp lerrr owg2 yg menikmatinye....huhuuuu.... :D


01-05-2011, aisyah aqilah komen :

tgk gambo p0n dh sdp... kna try nieh...


03-05-2011, kak fida komen :

aisyah aqilah...jgn leka tngok gmbo jek...nnti lupe nk try...heheee....slmt menerai yer...mekaseh... :)


04-05-2011, norhaini6036 komen :

saya dah buat pagi tadi tpi nak upload gambo camna?


05-05-2011, kak fida komen :

norhaini036...mekaseh krane dh mncube...boleh klik 'Tulis Laporan' bwh gmbr puding yg di atas tu dan ikut arahan seterusnye yer... slmt mncube... :)


10-05-2011, nurfara adiba komen :

salam kak fida....fara org bru di cni...btul ckp kak aisyah aqilah....tgk gmbr pun sedp...saya nk wt untuk reunion selasa dpn la...ari juga sy g kedai bli bhn2 dia...hehehe...terlbih xcited la plk..


10-05-2011, kak fida komen :

w'salam nurfara adiba...slm prkenln dn slmt mencube yer...wat lebih2 utk mlm reunion nnti..heee... :)


10-05-2011, tasriffyra komen :

menarik nie kak..rasenye kalo xde pehal,ecokk nk watlaaa pastu nk tepekn kt sini.....


11-05-2011, kak fida komen :

tasriffyra...slmt mncube yer....mekaseh.. :)


01-06-2011, norhaini6036 komen :

assalam kak fida...yg ni pon saya dah try...tpi napa xleh upload pic...sedappp sngat ....thanks utk resipi2 yg mudah n sedap2...


02-06-2011, kak fida komen :

w'salam norhaini6036...klau nk upload pic kena klik kt 'Tulis Laporan' yg ade bwh gmbr yg akak post tu dn ikut arahn seterusnye....Alhamdulillah...klau sdp leh ler cube slalu yer...heee...mekaseh yer krane dh mncube... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd