Google+

Tempat untuk berkongsi resepi

Semua gambar dan juga resepi yang disumbangkan di myresipi.com adalah hakmilik tuan punya asal dan juga myresipi.com.



oleh: kak fida ♥Bubur Lemak Udang™

Bubur_enak

Bubur kegemaran keluarga... :)


Created on : 30-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 1 famili )

  • 2 cwn beras
  • 1/2 kilo udang - kupas kulit dan bersihkan
  • 1 cwn santan
  • 6-10 ulas bawang kecil *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1 hiris halia *
  • 2 batang serai - dititik
  • minyak utk menumis
  • daun sup, daun bawang dan bawang goreng utk tabur
  • garam secukup rasa
  • sedikit lada putih serbuk

Cara-cara

  1. Beras dimasak dgn secukup air hingga menjadi bubur.
  2. Kisar bahan2 *
  3. Dalam periuk yg berasingan, panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai hingga wangi.
  4. Masukkan udang dan gaul rata. Masukkan juga santan dan sedikit air lagi. Masak hingga mendidih.
  5. Tuang campuran santan dan udang ke dlm bubur nasi dan tambah garam dan lada putih serbuk secukup rasa,gaul hingga rata dan sebati dan masak hingga mendidih sekali lagi.
  6. Hidangkan bubur dan tabur dgn bahan2 taburan.

Tag

nasi bubur

Laporan Masakan Bergambar (5)

Imag0001
18-07-2009
salam kak fida, hari ni teropong dr KL je x g intai kt s'pore, ini lh hasilnya bubur lemak udang, anak2 mkn bertambah2 sedap ktnya, memang sedap pun rasanya. tq ya kak fida.
Laporan oleh: rosaliza

w'salam rosaliza...nga tropong dr jauh yer...heheee...nmpk gigi akak tk? nga senyuummm nih..ekkekeekeee... :D..tq rosaliza krane mncube... :)

Bubur_lemak_udang_k
21-07-2009
salam kak fida...buat bubur ni utk brbuka puasa semalam...tq kak,famili semua suka,mudah dn sedap...boleh buat selalulah.... :p
Laporan oleh: inda77

w'salam inda dn alhamdullillah...bubur nih jadi juadah brbuke...klau suke mmng boleh wat slalu...heee...tq inda krane mncube... :)

138
23-07-2009
kak fida..udang x kelihatan dah ditutupi segala perencah..hehehe..tengkiu yer
Laporan oleh: junjs11

trima kasih jun sudi mncube... :)

Bubur_lemak_udang
26-07-2009
salam k.fida, sedapnyer..rasa lemak2 gitu.Suma suke bubur ni, tabur ikn bilis goreng garing, emm...lagi mabeles.TQ k.fida
Laporan oleh: Lina_pg

w'salam Lina..mmng nmpk sdp tuh,tabur ape jer mmng boleh asal menambahkn selera...tq Lina sudi mncube... :)

Bubur_lemak_udang
25-06-2012
salam kak fida, lama tul xwat bubur lemak udang ni..kali ni wat bodoh2 jer sbb tadak aksesori..tp ttp sedap..licin sepiyuk hihihi.thanks ya kak fida.cayang dier muah
Laporan oleh: Lina_pg


Komen (7)

18-07-2009, rosaliza komen :

salam kak, best betul lah bubur ni. akak ada x resepi kerabu yg sesui utk puasa ni. tq ya kak


18-07-2009, kak fida komen :

w'salam rosaliza...trima kasih skali lagi krane dh mencube....bubur nih mmng kesukaan famili akak jugak...akak pon lagi suke sbb mudh menyediakannye...waktu sahur pon akak sering sediakn bubur nih...sng,org yg ngantok tk pyh susah2 nk kunyah...heheeee.... :D...tang resipi kerabu,akak tk pasti kerabu ape yg rosaliza maksudkn yg sesuai utk pose....rase2nye kt Myr nih bnyk resipi2 kerabu yg enak2...akak mmng jrng nk wat kerabu sbb sebahagian bhn2nye tk dimsk,menth...bbudk tk minat sgt...rosaliza rujuklh resipi kerabu kt Myr dulu yer...nnti komen lagi..insyaAllah akak akan cube post resipi yg mudh dimkn pd buln pose,yg boleh dimkn ngan nasik dn roti yer...tq... :)


18-07-2009, rosaliza komen :

salam kak, tq bg jwapan , ok dh jumpe kerabu2 tu dlm myr, kerabu salom n pucuk paku. tq kak


28-02-2010, drfarih komen :

salam kak fida. farih still student lagi,bajet nak beli udang pun tak cukup,hehe..kak, kalu farih gantikan udang tu ngan ayam bole tak?tapi ayam tu kasi rebus dulu ke or masak mentah je sekali ngan nasi tu? kemudian, kalu santan tu ganti ngan susu, jadi ke tak e?


05-04-2011, tasriffyra komen :

arini saya wat bubur akaq nie..emmm sedap sgtla....ank2 saya suke..kbtulan yg sowg nie demam...bezla tul cepi2 akaq nie ye..simple tap menarik....mmg xsia2la saya jadi peminat menu akaq nie..kihkhihkhih


05-04-2011, kak fida komen :

w'salam drfarih...ma'af akak lmbt bls komen (akak ker makcik...hehee... )...klau nk ganti isi ayam pon sdp..tkperlu rebus dulu ayam tu tapi potong ler ayam tu kecil2 atau lebih mudah guna isi ayam yg dipotong kecil dn masukkan dlm step 3 dan empokkan dulu baru tuang santan dn seterusnye...klau nk gantikan susu pon boleh...klau nga diet guna susu rndh lmk...heee...mekaseh krane brtanye... :)


05-04-2011, kak fida komen :

tasriffyra...mekaseh krane mncube...smoge anaknye cpt semboh yer...amiiinn...haaa...kene rajin bongkar dapor akak nengok cepi2 yg mudh yer,pstu kemas smule..heee..tapi cepi bubor yg mudh ni tkdo gmbr keee??...heheee.... :D


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd